Balící kuře
Tenhle osvědčený recept dělám často a přitom pokaždé chutná trochu jinak. Prostě klasika, na kterou se můžu spolehnout a vím, že mi příprava zabere max 15 min. Před pár lety mi tohle kuře udělal můj dnešní manžel. Chutnalo mnohem líp, protože se celá ta paráda pekla v ošuntělé remosce a šéfoval tomu chlap. Dneska to kuře dělám hlavně já, peču ho v troubě, ale i tak je můj oblíbený. Tak tedy recept na kuře, které vám může změnit život: Pečené kuře se zeleninou
- 1 kuře (může být jen půlka nebo čtvrtky)
- 2-3 mrkve na kostičky (někdy použiju klasický mix kořenové zeleniny s celerem)
- trochu anglické slaniny na kostičky
- 1 cibule
- máslo
- sůl, kmín
Omyté kuře pěkně posolím a posypu kmínem. Uložím do máslem vytřeného pekáčku, zasypu zeleninou, přidám rozkrojenou cibuli a završím slaninou. Uzavřu pokličkou a dám na 20 min do rozpálené trouby na 220°. Po 20 minutách zkontroluji a případně podliji horkou vodou z varné konvice nebo šťávou, která se mi pěkně tvoří a po dalších 25 minutách odkryji poklici. Dám poslední 15 minutový céres, tzn. zvýšit teplotu a přidat gril, aby se nám ten náš ptáček pěkně opekl do zlatova. Závěr je jasný, po hodince máme krásné zlaté kuřátko s famózně provoněnou zeleninkou. Manžel tam přidává hned na začátku ještě česnek a grilovací koření, ja na tyhle dvě skvělý ingredience dnes zapomněla, ale i tak to nemělo chybu! Dobrou chuť.