Letní koláče jsou boží
Teď je přesně ta doba, kdy končí jahody, třešně, višně, dozrávají meruňky, maliny a začínají první švestky. Všechny tyhle výborné ingredience se potkávají u nás na talíři. Kynutý ovocný koláč je naše nejlepší snídaně. Co budete potřebovat?
Kynutý koláč s ovocem:
- 1/2 kostky droždí
- 80 g másla
- 100 g celozrnné hladké mouky
- 200 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 50 g třtinového cukru
- 1 polévková lžíce oleje
- 1 žloutek
- sůl
- ovoce (jahoda+rebarbora, jahoda + meruňka, třešně + rebarbora, další dle fantazie)
na drobenku?
- 100g polohrubé mouky
- 70 g másla
- 60 g třtinového cukru
Nejprve si připravím kvásek. Do vlažného mléka rozdrobím droždí a přidám lžičku cukru. Kvásek si nechám vzejít. V míse smíchám ostatní suroviny a přidám hotový kvásek. V robotu vypracuji těsto a nechám kynout cca hodinu. Pak rozválím na koláč. Pokladu ovocem a zasypu drobenkou. Koláč peču ve vyhřáté troubě – (horkovzduch) na 170 stupňů cca 20 min. Dobrou chuť!