Quiche – jarní slaný koláč

quiche

Jarní slaný koláč – quiche – který si zamilujete. Šunka, sýr, medvědí česnek….nebezpečná kombinace. Dělali jsme o víkendu a už je pryč. Tady je recept na náš slaný koláč. Doporučuji udělat dvojitou dávku těsta a půlku pak přesunout do mrazáku. Může se za týden zase hodit.

Co budu potřebovat? 

Těsto:

  • 180g hladké mouky
  • 100g vychlazeného másla
  • 1 žloutek
  • cca 3 lžíce vody
  • sůl a sušené bylinky

Suroviny do náplně:

  • 1 cibule
  • lžíce oleje
  • medvědí česnek
  • 50g ementálu
  • 80g bílého sýru/feta
  • půlka cukety
  • 200g šunky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 kelímek 30% smetany
  • 3 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl

Nejprve si připravím těsto. Mouku, máslo a špetku soli zpracuji na drobenku. Pak přidám žloutek, vodu, bylinky a uhnětu v robotu těsto. Dám do lednice na cca 30 min odpočinout. Když je dostatečně vychlazené, vyválím z těsta válečkem kolo a přenesu do vymazané formy. Začistím kraj a propíchnu několikrát vidličkou. Dám opět do lednice vychladit. Pak těsto přikryji pečícím papírem zatíženým fazolemi a dám péct na 15 min při 200°. Mezitím si připravím náplň. Na cibulce orestuji na kostičky nakrájenou šunku. Do větší misky naliji trochu smetany a přidám lžíci mouky. Metličkou rozmíchám, abych tam neměla hrudky. Pak přidám zbytek smetany, zakysanou smetanu, sůl, vejce. Vše rozšlehám. Sýr Ementál si mezitím nastrouhám, cuketu pokrájím na kolečka, bílý sýr na kostičky. Jakmile je korpus hotový, odstraním pečící papír a fazole, nechám trochu vychladnout. Na korpus rozložím šunku, sýr, polovinu plátků cukety. Zaliji vejci se smetanou. Povrch pokladu zbytkem plátků cuket, nasekaným medvědím česnekem a posypu nastrouhaným ementálem. Dám péct na 35 min při 180°. Dobrou chuť!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.