Lososový špíz se špenátovými těstovinami

losos-spiz logo

Naše dcerka slaví a tak si dáme do nosu. Dělali jsme na večeři lososa na grilu a moc se povedl.

Losos na grilu se špenátovými penne: (na 3 porce)

  • 2-3 filety lososa
  • malá rajčátka
  • kousek kvalitní slaniny nebo pancetty
  • olivový olej
  • citron
  • mořská sůl
  • rozmarýn
  • oblíbené těstoviny
  • hrst mraženého listového špenátu
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 dcl mléka
  • zakysaná smetana
  • 1 pl hladké mouky
  • máslo
  • pepř
  • sůl

Celé vaření se dá zvládnou velmi rychle, je to intenzivní, ale do půl hodiny máme hotovo. Nejprve si nachystáme špízy. Z filetů lososa odstraním kůži a maso pokrájím na střední kostky (2×2 cm). Připravím si slaninu nebo pancettu na plátky/špalíky, rajčátka mohu nechat vcelku, pokud jsou malá. Já jsem měla střední a ty jsem pokrájela na čtvrtky. Na jehlu napichuji na střídačku losos, pancettu/salninu a prokládám rajčátky. Hotové špízy dám na alu podnos určený ke grilování a vydatně je pokropím ze všech stran olivovým olejem. Posypu mořskou solí a trochou sušeného rozmarýnu. Stačí opravdu trošku, je hodně aromatický, navíc ten náš, ze zahrádky, byl opravdu intenzivní. Alu podnos dám na stejně velký pekáč a špízy nechám chvilku v oleji odležet a zapnu troubu gril na 200/210°.  Cibulku si pokrájím nadrobno, na pánvi na másle ji osmahnu do zlatova, přidám česnek na plátky, lehce a krátce orestuji. Na pánev přidám špenát, zaliji vlažným mlékem, přivedu k varu a nechávám povařit. V tuto chvíli dám špízy do rozpálené trouby na 20 min. Pravidelně je kontroluji a asi 2-3x je během grilování otočím a potřu olejem, který mezitím stéká do alu podnosu.  V půlce grilování (10 min před koncem) dám vařit těstoviny. Do zakysané smetany vmíchám lžíci hladké mouky (aby nebyly hrudky je možné přidat do smetany trochu mléka, tedy pokud je hodně hustá) a přidám ji k provařenemu špenátu. Pokropím troškou pepře, lehce posolím a ještě cca 5-7 min vařím. Hotový špenát promíchám s al dente těstovinami a podávám k lososovým špízům. Dobrou chuť!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.