Kuře na paprice jinak
Konečně slíbené kuře na paprice. Chtěla jsem si vyzkoušet, co jsem se učila na kurzu vaření, tzn. porcovaní a vykosťování kuřete a sfouknout rychlý oběd pro celou rodinu. Knihu receptů a internet jsem nechala zavřené a zkusila jsem to jednou zase podle sebe a momentální chuti.
- 1 celé kuře nebo prsní/stehenní řízky vykostěné
- hladká mouka
- sladká paprika
- česnek
- kvalitní smetana (použila jsem Jihočeskou 30%+)
- tymián
- máslo
- olivový olej
- sůl
Na saláty:
- cherry rajčata
- cuketa
- mrkev
- olivový olej
- mořská sůl
- bílý ocet (jemný)
Celé kuře naporcuji a vykostím (kdo neví jak, na internetu je už plno videí, jak na to). Takto jsem zpracovala kuře a musím říci, že to chce opravdu ostré nože. Vykostila jsem i křídla. Ze skeletu jsem dala vařit kuřecí polévku. Zbývající maso: stehenní a prsní řízky s kůží a odřezky typu – maso z křídel, případně jiné… obalím v hladké mouce smíchané se solí a červenou sladkou paprikou. Vymažu si máslem pekáček a všechny čtyři porce položím do pekáčku kůží nahoru. Maso z křídel nebo jiné odřezky vložím pod maso a všechny 4 porce pěkně upravím. Okraje zahnu dolů, takže mám 4 pěkné kopečky potažené kůží. Maso po povrchu posolím, posypu tymiánem, zaliji 3/4 smetany a dám péct do trouby na 190. Takto peču 40-50 min s občasnou kontrolou. Cca půl hodiny před koncem do trouby přidám 2 pečící misky, v jedné cherry rajčata pocákaná olivovým olejem a hrubou solí, v druhé cuketa na kousky také s olejem a solí. Zelenina se dopeče ve stejnou dobu jako maso. Nastrouhám si mrkev na hrubo a přidám na závěr před servírováním k upečené cuketě. Cuketu dochutím trochou octa. Dobrou chuť!