Rychlý a báječný hruškový koláč
Máme rádi hrušky na všechny způsoby. Jsou výborné a slaďounké. Skvělé jsou i v tomto dezertu, který jsem si vypujčila od paní Šárky. U ní najdu vždy nějakou tu inspiraci na dezert.
Hruškový koláč:
Křehké těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 125 g moučkového cukru
- 125 g másla
- špetka soli
- 1 vejce
- lžíce jemné strouhanky
Náplň hruškového koláče:
- hrušky
- 1 kelímek kysané smetany
- 2 vejce
- moučkový cukr
Mouku smíchám s cukrem a špetkou soli. Přidám nakrájené změklé máslo, 1 celé vejce a směs uhnětu v těsto. Těsto dobře propracuji a dám odpočinout do lednice. Koláčovou formu vymažu máslem a vysypu moukou. Těsto vtlačím do formy, vymáčknu vyšší okraje, propíchám vidličkou a posypu jemnou strouhankou. Hrušky přepůlím, oloupu, očistím od jadřince a poskládám je po celém těstě. Kysanou smetanu prošlehám s vejci a moučkovým cukrem a zaliji touto směsí hruškový koláč. Dám péct do trouby na 180 a 40 minut. Peču tak dlouho, až povrch koláče udělá zlaté puchýřky.
Doboru chuť!