Jarní polévky: chřestová a celerová vedou!
Naše jarní polévky, které teď doma hodně děláme. Různě kombinujeme, experimentujeme a pořád jsou oblíbené i u dětí.
Chřestová polévka:
- svazek bílého chřestu (zelený snad už bude každným dnem)
- 1/2 smetany
- lžíce olivového oleje
- lžíce pohankové kaše (Nomina)
- 1 lžíce omeocetu
- pepř
- sůl
Chřest škrabkou očistím, a pokrájím na menší kousky. Dám na pařáček, podliji vodou a chvíli dusím jen v páře. Jakmile je chřest na zkus, vyndám pařáček a vsypu chřest do vody. Rozmixuji. Přidám ještě horkou vodu na požadované množství a zaliji smetanou, ve které jsem rozmíchala pohankovou kaši. Chvíli míchám a pak odstavím. Dochutím trochou pepře, soli a umeoctu. Nakonec zakápnu olejem. Dobrou chuť!
Celerová polévka s mladým hráškem:
- 1/2 bulvy celeru
- olivový olej
- mladý hrášek (mražený)
- lžíce pohankové kaše (Nomina)
- sůl
- 1 lžíce omeocetu
- pepř
- sůl
Tuto polévku připravuji velmi podobně. Oloupaný a očištěný celer nakrájím na kousky a osmahnu na olivovém oleji. Pak doliji horkou vodou a vařím do změknutí. Rozmixuji a přidám pohankovou kaši rozmíchanou v trošce studené vody. Povařím, přidám hrášek, dochutím a mohu servírovat. Celerová polévka je velmi výtečná, pokud se přidá smetana. Takže dle chuti a možností, dobrou chuť!