Vaříme

Salát salátů: čerstvý zelný salát

2012_0208_153703AA

Toto je můj favorit, salát salátů, když je venku ještě zima a jaro se jen ozývá. Mám moc ráda Coleslaw, takže doma dělám jeho mladší sestru. Do zásoby si vždy připravím velkou mísu a na tu pak chodím do lednice několik dní. V chladu vydrží ve velmi dobré kondici déle než stejně dobrý Salát z červené řepy. Takže krouhání a strouhání na začátku, je investice na debužírování po několik dní.

Čerstvý zelný salát:

  • 1 menší hlávka zelí
  • 2-3 mrkve
  • třtinový cukr
  • bílý ocet/umeocet
  • 1 citron
  • pepř, sůl

Zelí zbavím horních listů a zbytek nožem nakrájím/nakrouhám na drobno. Občas ho pro změnu nastrouhám na hrubém struhadle, ale krouhaný nožem mi tak nějak chutná více. Do mísy s nakrouhaným zelím přidám nahrubo nastrouhanou mrkev, přiliji 2 lžíce octa, šťávu z jednoho citronu, zapráším trochou cukru, špetkou pepře a dle chuti dosolím. Cibulku nedávám, aby mi v salátu při uležení nekvasila. Salát pečlivě promíchám.  Kdysi jsem ho dělala tak, že samotné nakrouhané zelí jsem např. 15-30 min rukama promačkávala, aby zkřehlo. Urychlil se tím proces uležení a zelíčko mívalo lepší chuť. Teď tuto část vynechávám, vše zamíchám a uložím do lednice. Lepší je vždy druhý den, kdy k porci, kterou hodláme zkonzumovat, přidávám zakysanou smetanu nebo řecký jogurt.  A tenhle salát chutná i dětem, opravdu. Doporučuji vyzkoušet. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..