Výborný salát z červené řepy
V zimě je ideální čas na řepu. Je plná vitamínů a dobře zpracovaná se promění v delikatesu.
Salát z červené řepy
Koho by odradila zdlouhavá příprava s vařením řepy, tak mohu říci, že salát je v podstatě rychlovka. Stačí si dobře zorganizovat práci a řepu třeba uvařit večer předem. Samotné strouhání a míchání nezabere více jak 15 min. Jdeme na přípravu.
- 3 a více červených řep
- 1 jablko
- 4 stroužky česneku
- balsamikový ocet
- mořská sůl
- zakysaná smetana/hustý bílý jogurt/creme fraiche
Červenou řepu pečlivě kartáčkem očistím a dám do vody vařit (45-60 min), do měkka. Nechám zchladnout, oloupu ji a nastrouhám na hrubo nebo pokrájím na menší kousky. Jablko umyji, okrájím slupku, zbavím jadřinců a také nahrubo nastrouhám. Přidám rozdrcený česnek, 2 lžíce balsamikového octa. Trochu posolím a zamíchám. Takto předpřipravený salát mi vydrží v lednici pád dnů a chutě se krásně prolnou. Před podáváním vždy vmíchám zakysanou smetanu – množství záleží porci salátu. Dávám cca lžíci na osobu. Na fotce je salát před finále, tudíž bez smetany. Kdo ještě nevyzkoušel, bude příjemně překvapený. Dobrou chuť!