Vaříme

Telecí sekaná aneb rajská hudba na talíři

teleci-sekana (2016_02_22 10_06_31 UTC)

Telecí sekaná aneb rajská hudba na talíři

Mleté maso mají děti všeobecně v lásce, ale když jsem dávala mleté telecí do košíku, vůbec jsem netušila co z něj připravím. Druhý den bylo jasno. Inspirace kvalitním receptem, trocha improvizace a odvahy zariskovat s půlkilem telecího… a mohl by z toho být skvělý oběd. Bylo to přesně tak! Maso bylo výtečné, mělo super barvu a dětičky se jen olizovaly:-)

  • 1,5 kg masa: dělala jsem kombinaci 1kg vepřové a 0,5kg telecího
  • 3 vejce
  • 1 nadrobno nasekaná cibule do sekané
  • 2 cibule na podložení sekané
  • 5 stroužků česneku
  • půl tvrdého rohlíku (vhodného na strouhanku)
  • sůl, pepř, tymián, majoránka a čerstvá petržel
  • 3-4 lžíce hladké mouky
  • hořčice (Dijon případně jiná plnotučná hořčice)

koření do vody/vývaru na plech/pekáček

  • bobkový list
  • nové koření
  • a olivový olej

Samotná příprava mi zabrala necelou hodinku. Mleté maso jsem ve velké míse smíchala, trochu opepřila a osolila. Se solí opatrně, většina namletého masa už sůl obsahuje, takže tak nějak přiměřeně. Přidala jsem deci a půl vody, „prohnětla“ a pak už přidávám jednu ingredienci za druhou a míchám: cibuli, utřený česnek, koření, čerstvou petrželku, vejce, 3 lžíce hořčice, strouhanku z půlky rohlíku a mouku. Vše pořádně a důkladně smíchám a dám do lednice na hodinku dvě odležet.  Pak si připravím vál. Maso rozdělím na polovinu, pořádně propracuji (opravdu co nejvíce si s tím pohraji), klidně si podsypávám moukou, aby se mi směs masa nepřichytávala. Vytvaruji pěkné dvě šišky, které pomažu po povrchu hořčicí. Plech pocákám trochou olivového oleje, pokladu ho kroužky cibule a na ně usadím obě sekané v syrovém stavu. Podleji trochou vody, do které přidám bobkový list a nové koření. Peču odkryté na 180 minimálně hodinu, občas kontroluji, podlévám a přelévám.  Původní recept najdete zde: Domácí sekaná jak ji dělám já.Já jsem oproti původnímu receptu hovězí vyměnila za telecí a vzhledem k tomu, že jsem měla větší množství masa, upravila jsem si i množství ostatních surovin. Maso jsem doma již znovu nemlela, nebyl čas, ale někdy to vyzkouším, bude určitě jemnější.Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..