Rychlý a báječný hruškový koláč

hruskovy-kolac

Máme rádi hrušky na všechny způsoby. Jsou výborné a slaďounké. Skvělé jsou i v tomto dezertu, který jsem si vypujčila od paní Šárky. U ní najdu vždy nějakou tu inspiraci na dezert.

Hruškový koláč:

Křehké těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • lžíce jemné strouhanky

Náplň hruškového koláče:

  • hrušky
  • 1 kelímek kysané smetany
  • 2 vejce
  • moučkový cukr

Mouku smíchám s cukrem a špetkou soli. Přidám nakrájené změklé máslo, 1 celé vejce a směs uhnětu v těsto. Těsto dobře propracuji a dám odpočinout do lednice. Koláčovou formu vymažu máslem a vysypu moukou. Těsto vtlačím do formy, vymáčknu vyšší okraje, propíchám vidličkou a posypu jemnou strouhankou. Hrušky přepůlím, oloupu, očistím od jadřince a poskládám je po celém těstě. Kysanou smetanu prošlehám s vejci a moučkovým cukrem a zaliji touto směsí hruškový koláč. Dám péct do trouby na 180 a 40 minut. Peču tak dlouho, až povrch koláče udělá zlaté puchýřky.

Doboru chuť!

 

 

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.