Mléčně kvašená zelenina
Jak si jednoduše připravit zdravou zeleninu?
Zeleninu, kterou máme doma nebo máme rádi nakrájíme na malé kousky, případně nakrouháme (zelí). Můžeme použít prakticky cokoliv. Ve sklenici červené je řepa, vodnice a bílé zelí. V druhé sklenici je pouze bílé zelí. Obě sklenice jsou zalité stejným nálevem: vychladlá převařená voda, mořská sůl a ume ocet. Poměr vždy odhaduji a nálev ochutnávám. Kdo má raději kyselejší tak přidá ocet. Je možné přidat i koření nebo bylinky. Sklenici zaliji kousek pod okraj. Zatížím jinou sklenicí naplněnou vodou a překryji igelitovým sáčkem. Nechám zeleninu kvasit při pokojové teplotě 3-5 dnů. Pod sklenici je potřeba dát misku, protože při kvašení nálev vytéká přes okraj sklenice. Jakmile se zelenina „zklidní“, vyndáme těžítko, zeleninu uzavřeme a přesuneme do lednice. Je praktické ji rozdělit do více menších sklenic. Sklenice s řepou už je na obrázku lehce zkvašená a po 4 dnech v pokojové teplotě jsem ji přesunula do lednice. Celý proces je velmi jednoduchý a rychlý. Po pár dnech můžeme začít ochutnávat. Děti takto upravenou zeleninu milují. Dobrou chuť!