Vaříme

Lívance bez lívanečníku

livance1 (2016_02_22 10_06_31 UTC)

Naprosto boží lívance. Konečně jsem s nimi byla spokojená. Máme je doma moc rádi a už jsem vyzkoušela několik receptů, ale tyhle byly teda zatím nejlepší. Že by to bylo tím, že jsou kynuté? Kynutým jsem se vcelku záměrně vyhýbala a nakonec na tom nic složitého nebylo. Naopak. Jen trik je v tom, že těsto musíme připravit cca 2 hodiny s předstihem, což se ne pokaždé zadaří. U nás je to většinou spontánní akce typu, Jééééé uděláme si teď lívance! Ale dnes jsme to zvládli. Po obědě jsem připravila těsto a stálo to za to! Chlapeček jich zbouchal několik a uznaně říkal „dobrý“ a já teď funím u počítače.

  • 1/2 litru mléka
  • 1/4 kostky droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce rozehřátého másla
  • špetka soli
  • 2 celá vejce
  • 300 g polohrubé mouky

Na dochucení:

  • máslo
  • cukr krystal
  • skořice
  • tvaroh
  • jahody
  • vanilkový cukr

Do velké mísy dám teplé mléko, vmíchám cukr a rozdrobím droždí. Nechám 10 minut vzejít. Pak přidám vejce, špetku soli, polohrubou mouku, rozehřáté máslo a rozmixuji dohladka. Dám na teplé místo a zakryji čistou utěrkou. Nechám 1-2 hodiny vzejít, až se objem zdvojnásobí.  Pánev pak potírám před každým lívancem máslem. Naběračkou nalévám těsto. Protože ještě nemám lívanečník, dělám taková 3 malá „kola“ na velké pánvi. Jde to velmi dobře. Těsto se nerozbíhá a lívance jsou docela kulaté. Placičky z každé strany opeču. Hotové lívance potřu mašlovačkou rozehřátým máslem a posypu nebo ještě lépe otisknu lívanec do misky s cukrem a skořicí (smíchám cukr krystal se skořicí). To je ta nejlepší kombinace. Dnes jsme ještě přidali šlehaný tvaroh s jahodami a vanilkovým cukrem. Byla to prostě pohádka. Dělala jsem z litru mléka (dvojitá dávka) a smažení trvalo cca hodinu. S lívanečníkem bych to časově zvládla o čtvrtinu rychleji. Tak příště  a dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..