Kuře na paprice jinak

kure-na-paprice-jinak-2 (2016_02_22 10_06_31 UTC)

Konečně slíbené kuře na paprice. Chtěla jsem si vyzkoušet, co jsem se učila na kurzu vaření, tzn. porcovaní a vykosťování kuřete a sfouknout rychlý oběd pro celou rodinu. Knihu receptů a internet jsem nechala zavřené a zkusila jsem to jednou zase podle sebe a momentální chuti.

  • 1 celé kuře nebo prsní/stehenní řízky vykostěné
  • hladká mouka
  • sladká paprika
  • česnek
  • kvalitní smetana (použila jsem Jihočeskou 30%+)
  • tymián
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl

Na saláty:

  • cherry rajčata
  • cuketa
  • mrkev
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • bílý ocet (jemný)

Celé kuře naporcuji a vykostím (kdo neví jak, na internetu je už plno videí, jak na to). Takto jsem zpracovala kuře a musím říci, že to chce opravdu ostré nože. Vykostila jsem i křídla. Ze skeletu jsem dala vařit kuřecí polévku.  Zbývající maso: stehenní a prsní řízky s kůží a odřezky typu – maso z křídel, případně jiné… obalím v hladké  mouce smíchané se solí a červenou sladkou paprikou. Vymažu si máslem pekáček a všechny čtyři porce položím do pekáčku kůží nahoru. Maso z křídel nebo jiné odřezky vložím pod maso a všechny 4 porce pěkně upravím. Okraje zahnu dolů, takže mám 4 pěkné kopečky potažené kůží. Maso po povrchu posolím, posypu tymiánem, zaliji 3/4 smetany a dám péct do trouby na 190. Takto peču 40-50 min s občasnou kontrolou. Cca půl hodiny před koncem do trouby přidám 2 pečící misky, v jedné cherry rajčata pocákaná olivovým olejem a hrubou solí, v druhé cuketa na kousky také s olejem a solí. Zelenina se dopeče ve stejnou dobu jako maso. Nastrouhám si mrkev na hrubo a přidám na závěr před servírováním k upečené cuketě. Cuketu dochutím trochou octa. Dobrou chuť!

kure-na-paprice-jinak-3 (2016_02_22 10_06_31 UTC) kure-na-paprice-jinak-4 (2016_02_22 10_06_31 UTC) kure-na-paprice-jinak-5 (2016_02_22 10_06_31 UTC)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.